Margareta hoopt op mogelijkheid bezoek Nederland

Vorsten

27-05-2020 12:36:54

Margareta, kroonbewaarder en hoofd van het Roemeense koningshuis, hoopt eind dit jaar nog een bezoek te kunnen brengen aan Nederland. Dat zei ze in een schriftelijk interview met een Amerikaanse royalty-journalist. Het bezoek zou in november of december moeten plaatsvinden, wanneer Margareta en echtgenoot prins Radu mogelijk naar het Midden-Oosten gaan. Andere reizen zijn vanwege de coronacrisis van de baan. “Maar we moeten natuurlijk afwachten of dat tegen die tijd mogelijk is”, aldus Margareta.

Margareta (71) houdt zich met haar man al twaalf weken op in het koninklijk buitenverblijf Săvârșin, in het westen van Roemenië. “Het was een spannende, moeilijke tijd”, aldus Margareta. Het directe contact met de buitenwereld was beperkt. Zo ging het paar niet van het terrein af om bijvoorbeeld boodschappen te doen, al werden er soms wel goederen thuis bezorgd. De moestuin voorzag in veel behoeften. Via Zoom en andere moderne communicatiemiddelen is er wel regelmatig overleg met de paleisstaf in Boekarest en met de verschillende koninklijke stichtingen. Ook vergadert Margareta met het Rode Kruis, waarvan ze in Roemenië voorzitter is.

De kroonbewaarder, de titel die ze hanteert in plaats van ‘koningin’, verwacht medio juni te kunnen terugkeren naar het Elisabeta-paleis in Boekarest. Op dit moment zijn reizen buiten de eigen stad in Roemenië nog niet toegestaan, tenzij voor een bijzondere reden. Grote publieke evenementen kunnen ook niet worden gehouden. Een feest dat Margareta in juni had willen houden bij het kasteel Peles ter gelegenheid van 140 jaar diplomatieke relaties tussen Roemenië en de VS, is afgelast.

Prins Radu had eerder deze maand in Den Haag moeten zijn als beschermheer van de Roemeense ploeg bij de Invictus Games. Maar ook die door de Britse prins Harry bedachte Spelen voor gewond geraakte militairen gingen niet door.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord