Margareta uitgeroepen tot belangrijkste vrouw van Roemenië

Vorsten

19-09-2020 11:38:38

‘Koningin’ Margareta van Roemenië is op het Roemeense vrouwengala van het blad Forbes uitgeroepen tot ‘belangrijkste vrouw van Roemenië’. Dat heeft het Roemeense hof zaterdag zelf met trots bekendgemaakt. Margareta was de afgelopen vier jaar door Forbes al bestempeld als de ‘invloedrijkste vrouw van Roemenië’.

Margareta (71) staat sinds het overlijden van haar vader koning Mihai in december 2017 aan het hoofd van het niet regerende koningshuis. Ze heeft de titel van koningin aangenomen, maar in overleg met de regering gebruikt ze hem niet in het dagelijks verkeer. Wel wordt ze aangeduid als ‘Hare Majesteit’, met als functie ‘bewaarder van de Roemeense kroon’.

Het koningshuis heeft binnen de republiek een bijzondere status gekregen en Margareta wordt op dezelfde wijze behandeld als voormalige presidenten, met daarbij de toewijzing van het Elisabeta-paleis in Boekarest als kantoor en residentie op kosten van de staat.

Margareta, die eerder dit jaar vierde dat het precies dertig jaar geleden was dat ze voor het eerst voet op Roemeense bodem zette, is voorzitter van het Roemeense Rode Kruis. Ze wordt vooral gezien als een morele kracht in het politiek zeer verdeelde land.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord