Marokko kijkt uit naar toespraak koning Mohammed VI

Vorsten

2020-07-29 19:05:32

Marokko kijkt uit naar de toespraak van koning Mohammed VI. Die neemt woensdagavond het woord, aan de vooravond van het Feest van de Troon. Dat valt dit jaar ook samen met het begin van het islamitische Offerfeest, dat Marokkanen in de grote steden moeten vieren in een eerder deze week plotseling verordonneerde nieuwe lockdown. De koning weet dan ook alle ogen op zich gericht.

Het Feest van de Troon markeert de verjaardag van de feitelijke troonsbestijging van Mohammed VI in 1999, ruim een week na het overlijden van zijn vader koning Hassan II. Voor veel Marokkanen was dat destijds een ‘reset’ van het nationale leven na jaren van onderdrukking en angst onder Hassan. Met zijn zoon zou een nieuwe dageraad aanbreken, met economische groei en ontwikkeling en een betere toekomst voor iedereen.

Een deel van de hooggespannen verwachtingen zijn uitgekomen, maar veel ook niet, stelde woensdag het Brookings Center in Doha “Sinds Mohammed VI in 1999 op de troon kwam, heeft Marokko opmerkelijke veranderingen ondergaan op het gebied van buitenlands beleid, infrastructurele ontwikkeling en burgerlijke hervorming. De concrete politieke hervormingen blijven echter achter bij eerdere beloften en ondanks een kleine vooruitgang blijven de sociaal-economische uitdagingen bestaan”, luidde het oordeel.

De coronacrisis heeft de sociaal-economische uitdagingen vergroot en de Marokkanen zullen van de koning willen horen met welke oplossingen hij de regering op pad stuurt. Het Feest van de Troon, een nationale feestdag, is dit jaar vanwege de beperkende maatregelen weinig feestelijk. Alle gebruikelijke activiteiten zijn afgelast.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt