Media Roemenië in de ban van oud koningsdrama

Vorsten

18-12-2020 13:11:42

Een koninklijk familiedrama dat zich afspeelde in 1918 staat vrijdag weer volop in de belangstelling van de Roemeense media. De politie is namelijk op zoek naar prins Paul, de kleinzoon van de rokkenjagende en driemaal gehuwde koning Carol II (1893-1953).

Deze Paul van Roemenië is veroordeeld voor onder meer omkoping, onrechtmatige toe-eigening en beïnvloeding. Hij moet drie jaar en vier maanden achter slot en grendel. Wat het voor de Roemeense media zo interessant en pikant maakt, is de achtergrond van Paul, die ook door het leven gaat als Paul-Philippe Hohenzollern en Paul Lambrino.

Zijn familiegeschiedenis zou met wat meer bekendheid voldoende stof opleveren voor een meeslepende Roemeense versie van The Crown, de populaire Netflix-serie over de Britse koninklijke familie. Dwarsverbanden zijn er ook. Carol was een achterkleinzoon van de Britse koningin Victoria.

Geheim huwelijk

Als kroonprins ging hij tegen het vaderlijk gezag in door in het geheim te trouwen met de Roemeense Zizi Lambrino. Hij week daarvoor uit naar Odessa, waar het huwelijk in 1918 werd gesloten. Carol was bereid zijn positie op te geven, maar kreeg daarvoor ook geen toestemming. Het Hooggerechtshof annuleerde het huwelijk in 1919 en uiteindelijk legde Carol zich daarbij neer, hoewel hij in inmiddels een zoon had: Mircea.

Carol huwde in maart 1921 met de Griekse prinses Elena. Die relatie hield maar een paar jaar stand en leverde een zoon op, de latere koning Mihai. Carol was inmiddels verliefd op Elena Lupescu, voor wie hij in 1925 zijn aanspraken op de troon opgaf en naar Frankrijk verhuisde.

Vijf jaar later werd hij weer teruggehaald en na een staatsgreep tot koning uitgeroepen, in plaats van zijn toen acht jaar oude zoontje Mihai. In 1940 kwam Mihai weer op de troon, nu dankzij een machtsgreep tegen Carol. Toen de communisten na de Tweede Wereldoorlog de monarchie afschaften, was het koningschap voorbij voor Mihai.

Wettelijke erkenning

Carols eerste zoon Mircea, die net als zijn vader drie keer trouwde, vocht in de jaren vijftig bij Portugese en Franse rechtbanken om wettelijke erkenning. Inzet was in eerste instantie de erfenis van de in 1953 in Portugal overleden Carol, maar later kwam daar ook erkenning als prins bij.

Mircea’s oudste zoon Paul (72) toonde zich daarbij uiteindelijk succesvol. Hij kreeg ook in Roemenië erkenning, al leidde dat niet tot acceptatie door de ‘officiële’ tak van het koningshuis. Paul was toen ook al begonnen om niet bestaande erfrechten te gelde te maken, met donderdag een gevangenisstraf tot gevolg. Maar daarvoor moet hij eerst nog wel worden gevonden.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.