Met nieuwe kroonprins houden ouderen macht in Koeweit

Vorsten

2020-10-08 10:56:57

Koeweit is wederom niet voor een jonge kroonprins gegaan. Sjeik Mishal – de nieuwe kroonprins – is 80 jaar, zijn halfbroer emir Nawaf is 83 jaar en de vorige emir, de vorige week overleden sjeik Sabah was 91 jaar. Koeweit heeft daarmee het oudste leiderschap van de Golfstaten.

Buurland Saudi-Arabië heeft weliswaar een relatief oude vorst van 84, maar koning Salman heeft zijn zoon Mohammed van 35 aangewezen als troonopvolger. Daarmee is overigens nog niet gezegd dat deze na het overlijden van zijn vader ook inderdaad koning wordt. Binnen de zeer uitgebreide koninklijke familie heeft hij namelijk veel tegenstanders.

Qatar koos in 2013 al voor een nieuwe generatie met het terugtreden van emir sjeik Hamad (nu 68) ten gunste van zijn zoon Tamim (40). In Bahrein speelt kroonprins Salman (50) al een vooraanstaande rol in het landsbestuur, naast zijn vader koning Hamad (70). Oman zag begin dit jaar een nieuwe sultan op de troon komen door het overlijden van ‘vader van de natie’ sultan Qaboos. De nieuwe sultan Haitham is 64 jaar.

Sjeik Mishal – zijn naam wordt verschillend geschreven in de Arabische landen, ook Meshal wordt gebruikt – heeft zijn leven gewijd aan het veiligheidsapparaat en de Nationale Garde van Koeweit en heeft zich altijd op de achtergrond gehouden. Hij had het oor van zijn oudere broer emir Sabah en de verwachting is dat ook emir Nawaf naar hem zal luisteren. Mishal legde donderdag in het Seif-paleis de eed af en werd ook door de Nationale Assemblee in zijn nieuwe functie bevestigd.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig