Naruhito begint bezoek Frankrijk in Lyon

Vorsten

2018-09-07 17:31:00

De Japanse kroonprins Naruhito is vrijdagmiddag aangekomen op het vliegveld van Lyon aan het begin van een negendaags officieel bezoek aan Frankrijk. Het is de eerste keer dat de aanstaande keizer Frankrijk bezoekt, een uitstapje tijdens zijn studietijd in Oxford niet meegerekend. Volgens Japanse media is het waarschijnlijk zijn laatste reis als kroonprins. Op 1 mei volgend jaar volgt Naruhito zijn vader keizer Akihito op, die een dag eerder aftreedt.

Dat Naruhito, die de reis maakt zonder zijn echtgenote Masako, uitgerekend in Lyon begon, was geen toeval. Lyon stond altijd bekend om zijn zijdeteelt en dat bracht de stad in het midden van de negentiende eeuw in contact met Japan. Een ziekte had de zijderupsenteelt rond de Franse stad zwaar aangetast maar dankzij hulp uit Yokohama, waarvandaan ziekteresistente rupsen werden gehaald, kon de industrie weer opbloeien.

Naruhito dineert vrijdagavond in het stadhuis van Lyon en bezoekt zaterdag onder meer een textielmuseum. Daarna gaat hij naar Grenoble, waar het commissariaat voor atoomenergie wordt bezocht en naar de wijnstreek Bourgogne. Midden volgende week heeft de kroonprins, wiens reis in het teken staat van 160 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Japan en Frankrijk, in Versailles een ontmoeting met president Emmanuel Macron.


Meer Andere Huizen