Nieuwe leden Keizerlijk Huis Raad

Vorsten

05-09-2015 11:41:00

TOKIO – De Japanse keizerlijke familie is vrijdag bijeen gekomen om twee leden te kiezen voor de Keizerlijk Huis Raad. Verkiezingen daarvoor vinden elke vier jaar plaats. Prins Akishino en prinses Hanako, ook wel bekend als prinses Hitachi, zijn de twee raadsleden namens de familie. Prinses Hanako, schoonzus van keizer Hirohito, zat al twee termijnen in de Raad. Prins Akishinio was lange tijd reservelid.

De Keizerlijk Huis Raad is in 1947 ingesteld en heeft een bescheiden, maar belangrijk takenpakket. De Raad telt in totaal tien leden, onder wie de Japanse premier als voorzitter. Hij is ook degene die de Raad bijeenroept, al kan de keizerlijke familie erom vragen.

De ‘Imperial House Council’, zoals de meer gebruikelijke Engelse benaming luidt, moet bijvoorbeeld huwelijken van mannelijke leden van de keizerlijke familie goedkeuren, beslissen over verlies van keizerlijke status en desgewenst een regent aanwijzen.

Voor huwelijken van prinsessen hoeft de Raad niet te vergaderen. Zij verliezen bij hun huwelijk met een burger automatisch al hun rechten en titels. Dat is een punt van zorg omdat veertien van de twintig leden van de keizerlijke familie vrouw is, onder wie zeven huwbare prinsessen en slechts éen prins. Dat betekent dat er over enkele jaren nauwelijks nog een familie over is. De oudste, prins Mikasa, wordt dit jaar honderd.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft