Feestdag zonder sultan Qaboos

Vorsten

2014-11-17 16:51:00

MUSCAT – De bevolking van Oman maakt zich op voor de 44e nationale feestdag, die dinsdag wordt gevierd. Voor het eerst sinds zijn paleiscoup en troonsbestijging in 1970 ontbreekt sultan Qaboos op het feest dat samenvalt met zijn verjaardag.

De sultan, die dinsdag 74 jaar wordt, verblijft al sinds de zomer in Beieren voor medische behandeling. In een recente videoboodschap vertelde hij de ongeruste inwoners van zijn land dat het hem speet dat hij er niet bij kan zijn. Wat hem mankeert is niet bekendgemaakt.

In afwezigheid van de ongehuwde Qaboos, die geen duidelijke opvolger heeft, maken de Omani’s de feestdag dit keer tot een eerbetoon aan de sultan. De politie, zo meldde maandag de krant Times of Oman, staat oogluikend toe dat mensen hun auto’s van voor tot achter onder plakken met stickers ter ere van de sultan. Alleen op ruiten, spiegels en nummerplaten mag niks worden geplakt.

In de Omaanse media wordt geen melding gemaakt van de komst van de Britse prins Harry die door de sultan was uitgenodigd op de feestdag de traditionele militaire parade bij te wonen. Die is afgelast vanwege de afwezigheid van Qaboos, maar Harry is dinsdag nog wel in het sultanaat.


Meer Andere Huizen