In het koninklijk paleis Istana Abu Bakar in het Maleisische Pekan wordt alles in gereedheid gebracht voor de installatie van de nieuwe sultan Abdullah van de deelstaat Pahang. Alles wordt afgestoft en opgepoetst voor de plechtigheid. Die vindt dinsdagochtend plaats nadat tijdens familieberaad afgelopen vrijdag was besloten om de kroonprins en regent de troon te laten overnemen van zijn zieke vader sultan Ahmad Shah.
Het besluit van de koninklijke familie was niet geheel zonder eigen belang. Enkele dagen eerder immers was de Yang di-Pertuan Agong, de koning van Maleisië, plotseling teruggetreden. Volgens het unieke, alleen in Maleisië gehanteerde systeem van een onder negen vorsten om de vijf jaar roulerend koningschap, was Pahang eerder dan verwacht aan de beurt. Maar met een zieke kandidaat zou de beurt waarschijnlijk voorbijgaan.
Daarop werd besloten de geschiedenis een handje te helpen en te zorgen voor een troonswisseling. De nieuwe sultan Abdullah (59) kan dan op 24 januari door de raad van vorsten tot koning worden gekozen. Ervaring heeft hij in elk geval. De laatste twee jaar trad hij op als regent voor zijn vader, maar ook toen die in 1979-1984 koning was van Maleisië, nam de jonge Abdullah het bestuur in de deelstaat al waar. Abdullah was na de Britse prins Charles ook de kroonprins die het langst in de wachtkamer heeft gezeten: 44 jaar.
In negen van de dertien deelstaten van de Maleisische federatie staat een vorst aan het hoofd. Die heeft tegenwoordig vooral een symbolische functie, maar oefent in de eigen staat ook veel invloed uit. De negen vorsten kiezen elke vijf jaar uit hun midden de Yang di-Pertuan Agong, de koning van Maleisië. Voor het gemak bestaat er een rotatieschema, maar daarvan kan worden afgeweken. Als iemand niet geschikt is of niet wil bijvoorbeeld. Volgens het schema is de sultan van Pahang aan de beurt en daarna de sultans van Johor en Perak.