Prins Ali present bij tv-debat FIFA

Vorsten

2015-12-31 13:09:00

AMMAN – In navolging van Jérôme Champagne heeft ook de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein ingestemd met een publiekelijk debat tussen de vijf mogelijke opvolgers van Sepp Blatter bij wereldvoetbalbond FIFA. De Amerikaanse sportzender ESPN nodigde de kandidaat-voorzitters eerder deze week uit voor een televisiedebat op 29 januari in Londen. “Ik heb die uitnodiging geaccepteerd”, meldde prins Ali donderdag via Twitter. “Ik ben blij met de kans om mijn gedachten over de toekomst van de FIFA te mogen uitleggen.”

Champagne zegde een dag eerder al zijn deelname toe, al denkt hij dat het op televisie uitgezonden debat geen doorslaggevende rol gaat spelen voor de verkiezing die op 26 februari wordt gehouden. “Ik vrees dat het eens te meer zal afhangen van een reeks deals die achter gesloten deuren in vijfsterrenhotels beklonken worden”, zei de Fransman. De Zwitser Gianni Infantino, de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale en sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein hebben nog niet gezegd of ze het debat willen aangaan.

De Britse tv-zenders BBC en Sky wilden voor de vorige FIFA-verkiezing op 29 mei ook een publiekelijke discussie tussen de kandidaten organiseren. De toenmalige uitdagers Michael van Praag, Luis Figo en prins Ali hadden daar wel oren naar, maar Blatter weigerde zijn medewerking. De Zwitser werd eind mei herkozen, maar kondigde een paar dagen later plotseling zijn vertrek aan. Hij raakte vervolgens verzeild in een corruptie-affaire, waarvoor Blatter onlangs door de ethische commissie van de FIFA voor acht jaar werd geschorst. De 79-jarige Zwitser heeft beroep aangetekend.


Meer Andere Huizen