Reza Pahlavi hoopvol over Iraanse protesten

Vorsten

2018-08-05 09:23:00

Reza Pahlavi, de zoon van de laatste shah van Iran, is hoopvol gestemd over de golf van protesten die de laatste dagen in zijn vaderland is opgestoken. “Het Iraanse volk is in de greep van een historische beweging om Iran terug te winnen van een onmetelijk onderdrukkend en corrupt anti-Iraans bezettingsregime”, schreef Reza Pahlavi zondagmorgen op zijn Facebook-pagina.

Hij had ook een boodschap voor de ‘voornamelijk stille internationale media’: “De strijd van het Iraanse volk verdient uw aandacht; het zal de wereld veranderen.” In het hele land zijn spontane demonstraties begonnen tegen de economische misère, die maandag nog een graadje erger wordt wanneer nieuwe Amerikaanse sancties tegen het theocratische regime van kracht worden. De Iraanse rial heeft de afgelopen zes maanden bijna twee derde aan waarde verloren.

De in Amerika wonende Reza Pahlavi (57) is niet uit op herstel van de in 1979 omver geworpen monarchie. “Die keuze is aan het Iraanse volk”, aldus de troonopvolger van de in 1980 in ballingschap in Egypte overleden shah Mohammed Reza. Bij protesten in Teheran werd dit weekeinde overigens door enkelingen wel geroepen om terugkeer van de shah, zo meldde de Britse krant The Independent.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig