Reza Pahlavi viert geen Iraans nieuwjaar

Vorsten

2020-03-19 10:24:37

Reza Pahlavi, zoon van de laatste sjah van Iran, viert vrijdag met zijn familie geen Nowruz, het Iraanse nieuwjaar. In plaats daarvan gedenkt hij alle Iraniërs die de afgelopen weken hun leven hebben verloren door het coronavirus. “Op een dag dat niets nieuw is, is er geen reden voor vreugde”, aldus Reza Pahlavi in een videoboodschap aan zijn landgenoten.

Met nieuwjaar neemt hij een minuut stilte in acht. Niet alleen voor de 1135 slachtoffers van de pandemie, maar ook voor de doden die zijn gevallen bij acties en demonstraties tegen het regime in Teheran of bij natuurgeweld. Reza Pahlavi staat naar eigen zeggen ook stil bij de slachtoffers van het per ongeluk neerschieten van vlucht 752 van Ukraine International na vertrek uit Teheran in januari.

“Stilte voor een pijn die door velen wordt gedeeld, bij het afsluiten van dit zwarte jaar. Een stilte uit het diepst van mijn hart, in de hoop van een nieuwe geest”, zei de voormalige kroonprins, die door een deel van zijn aanhang als sjah wordt beschouwd.

Reza zelf maakt die aanspraak niet meer. Hij strijdt tegen het huidige regime maar vindt dat de Iraniërs zelf moeten uitmaken wat voor regeringsvorm er voor terugkomt.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt