Roemeense koning draagt troon over

Vorsten

2016-03-02 15:38:00

Koning Mihai van Roemenië draagt het koningschap over aan zijn dochter, prinses Margarita. Dat is in het Zwitserse Aubonne bekendgemaakt na een bijeenkomst van de koninklijke adviesraad. De 94-jarige koning nam deze opvallende beslissing om gezondheidsredenen.

De keuze van Mihai, die twee keer koning was van Roemenië en in 1947 uit het land werd verjaagd door het communistische regime, is vooral symbolisch. De monarchie herstelde nooit na de val van het communisme in 1989, maar de koning geniet groot aanzien en moreel gezag. Op radio en televisie werd jaarlijks zijn kerstboodschap uitgezonden.

Oudste dochter Margarita (66) stapte de laatste jaren al op de voorgrond als plaatsvervanger van haar hoogbejaarde vader, die bij zijn 90ste verjaardag nog werd uitgenodigd om het Roemeense parlement toe te spreken.

In een verklaring liet de koning, zo noemen de Roemenen hem ook, weten dat hij lijdt aan huidkanker en chronische leukemie en niet meer in staat is in het openbaar te verschijnen. Hij onderging enkele operaties die hem mede op zijn besluit brachten.

 

CcjR-_PWAAA8zaW


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig