Roemeense koninklijke residentie open voor publiek

Vorsten

10-07-2020 20:24:15

De residentie van de Roemeense koninklijke familie, het Elisabeta-paleis in Boekarest, gaat in de maanden juli, augustus en september open voor het publiek. Er komt een ‘Koninklijke expositie’ zo heeft heeft een woordvoerder van kroonbewaarder Margareta, het hoofd van het koningshuis, laten weten. De precieze details worden nog bekendgemaakt.

Het Elisabeta-paleis is officieel eigendom van de staat. Het werd na de afschaffing van de monarchie door het communistische bewind in beslag genomen. In 2001 stelde de regering het ter beschikking aan de afgezette koning Mihai om voor de duur van zijn verdere leven te gebruiken. Na zijn overlijden in 2017 was er enige tijd onzekerheid of de koninklijke familie en met name zijn dochter en opvolgster Margareta het mocht blijven gebruiken. Het parlement besloot uiteindelijk tot een nieuwe regeling.

Het paleis werd in 1936 gebouwd voor een tante van koning Mihai, Elisabeta. Zij was een zus van zijn vader. Ze huwde met de Griekse koning George II maar dat huwelijk hield geen stand en na de scheiding keerde ze terug naar Roemenië. Haar neef Mihai trok in 1944 in het paleis nadat de Duitsers het Koninklijk Paleis in Boekarest hadden gebombardeerd.

Bezoekers krijgen verschillende staatsievertrekken te zien, alsmede de kunstgalerij en de grote eetzaal. Er worden uniformen en historische klederdrachten van koningin-moeder Elena uitgestald en de tafel wordt gedekt voor een staatsbanket. Ook kan de tuin worden bezocht.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.