Roemeense president koning Mihai eren

Vorsten

2014-12-30 11:28:00

BOEKAREST – De net voor kerst aangetreden Roemeense president Klaus Iohannis heeft de bevolking opgeroepen dinsdag in gedachten stil te staan bij de verdiensten van koning Mihai. “Hij blijft voor ons allemaal een voorbeeld van waardigheid en toewijding”, aldus de president die kort na zijn verkiezing al een persoonlijk onderhoud had met de hoogbejaarde Mihai (93).

Dat de koning ‘nu, tientallen jaren nadat hij op 30 december 1947 door de communisten en hun bondgenoten tot aftreden werd gedwongen, met zoveel respect en bewondering door zijn volk wordt bekeken, is de grote winst van de Roemeense samenleving van de afgelopen 25 jaar’, aldus Iohannis.

De president verbond in zijn oproep de communistische machtsovername, waarbij de toen jonge koning onder bedreiging het land werd uitgezet, met de val van het communisme in 1989. Mihai mocht echter niet meteen terugkeren omdat de neocommunistische machthebbers bang waren voor zijn invloed en moreel gezag. Daaraan had 42 jaar propaganda tegen het koningshuis geen einde kunnen maken.

Mihai verschijnt vanwege zijn hoge leeftijd nog maar zelden in het openbaar. Zijn traditionele kersttoespraak, in de jaren van ballingschap via buitenlandse radiozenders uitgezonden en tegenwoordig op de Roemeense televisie, spreekt hij niet meer zelf uit. De boodschap wordt voorgelezen. Kroonprinses Margarita en haar man Radu proberen de monarchie aantrekkelijk te maken. Iohannis heeft ook hen al ontmoet.


Meer Andere Huizen