Roemeense prins verrast door besluit koning

Vorsten

2016-03-25 19:08:00

Prins Nicolae van Roemenië heeft voor enige opschudding gezorgd met zijn eerste uitvoerige interview nadat zijn grootvader koning Mihai hem vorig jaar zomer uit de lijn van troonopvolging haalde. Nicolae, tegenwoordig weer Nicholas Medforth-Mills, is redelijk openhartig in het vraaggesprek met de Roemeense krant Evenimentul Zilei dat over twee dagen verspreid is gepubliceerd.

Zo beweert hij dat er nooit overleg is geweest over zijn demotie. “Ik moest van vakantie terugkomen en kreeg toen te horen wat mijn grootvader had besloten. Naar mijn mening werd niet gevraagd”, aldus de in Engeland geboren kleinzoon van Roemenië’s laatste koning. Het besluit heeft hem erg aangegrepen en de familieverhoudingen zijn sindsdien ‘ijzig’ vertelde hij. Zijn grootvader, die nu ernstig ziek is, heeft hij de afgelopen maanden ook niet meer ontmoet.

Nicolae, die eerder was aangewezen als toekomstig troonopvolger, moest plotseling een hele nieuwe toekomst voor zichzelf uitstippelen. De laatste jaren had hij ziel en zaligheid gelegd in zijn werk als vooraanstaand lid van de koninklijke familie, iemand ook die goed aansluiting vond bij een jongere generatie. De prins, die volgende week 31 jaar wordt, kon dat ook gemakkelijker dan zijn tante kroonprinses Margareta (zaterdag wordt ze 67) en opa koning Mihai (94).

In het interview wordt hem gevraagd naar de reden voor het koninklijk besluit hem zijn titel en positie af te nemen. Nicolae wilde daar echter niet op ingaan, maar wees wel op de talrijke geruchten en verhalen die daarover de ronde hebben gedaan. Die hadden pijn gedaan. Voor Roemenië wenste hij nog altijd het beste. Vrijdag vroeg hij de bevolking te bidden voor de zieke koning. Een uitspraak uit 2008 dat hij zelf bereid was koning te worden als hem dat gevraagd, wilde hij uitdrukkelijk niet herhalen.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig