Roemenië plaatst kroon terug in staatswapen

Vorsten

12-07-2016 05:51:00

Roemenië krijgt weer een kroon in het staatswapen. President Klaus Iohannis heeft maandag de wet bekrachtigd die het nieuwe staatswapen omschrijft. De wet was vorige maand met ruime meerderheid aangenomen door het parlement.

De gouden kroon komt op het hoofd van de adelaar die een wapenschild op de borst draagt, en zwaard en scepter in zijn klauwen heeft. Volgens de parlementsleden staat de kroon voor ‘onafhankelijkheid, soevereiniteit en eenheid van het land.’

De Roemeense overheidsinstellingen, waaronder ook de Nationale Bank die munten en bankbiljetten uitgeeft, hebben tot en met 31 december 2018 de tijd de staatssymbolen die ze gebruiken te vervangen door het nieuwe wapen. In december 2018 is het honderd jaar geleden dat Transsylvanië bij Roemenië werd gevoegd, en de huidige staat min of meer zijn vorm kreeg.

Roemenië is niet de enige voormalige monarchie die de kroon na de val van het communisme en ondanks de republikeinse staatsvorm weer in het staatswapen heeft opgenomen. Bulgarije, Hongarije en Servië deden dat al eerder. Op de Servische vlag neemt de kroon zelfs een prominente plaats in.


Meer Andere Huizen