Russische ambassadeur kan Khmer spreken met koning Cambodja

Vorsten

04-09-2020 17:14:53

Koning Norodom Sihamoni van Cambodja heeft vrijdag de geloofsbrieven ontvangen van de nieuwe ambassadeur van Rusland, Anatoly Borovik. Deze werd samen met zijn echtgenote ontvangen in het Koninklijk Paleis in Phnom Penh, waar zowel de koning als het bezoekende ambassadeursechtpaar uit voorzorg mondkapjes droegen.

Het aansluitende gesprek dat Norodom Sihamoni voerde met Borovik was bijzonder in de zin dat beiden vier talen gemeen hadden. De Russische diplomaat spreekt behalve Russisch ook vloeiend Engels, Frans én Khmer. Hij is dan ook gespecialiseerd in het Khmer, en noemt zichzelf ‘khemeroloog’. De koning spreekt naast Khmer, Engels en Frans ook Tsjechisch, omdat hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht in Praag. Daar leerde hij ook een beetje Russisch.

Borovik heeft ook al eerder gediend in Cambodja, van 2000 tot 2004 – vlak voor het aantreden van koning Sihamoni. “Ik ben blij weer in het Koninkrijk Cambodja aan te komen, in dit bijzondere land vol met een oud verleden en een rijke cultuur. Het is een groot geluk voor elke khmeroloog om de kans te krijgen om in deze staat te werken, en ik zou graag willen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de Russisch-Cambodjaanse betrekkingen”, zei Borovik in juli bij aankomst in Phnom Penh.

Hij zag al een feest aan de horizon. Volgend jaar is het 65 jaar geleden dat Rusland – toen nog de Sovjet-Unie – en Cambodja diplomatieke betrekkingen aanknoopten.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.