Saudi-Arabië ontkent ontmoeting kroonprins en premier Israël

Vorsten

23-11-2020 15:39:07

Saudi-Arabië ontkent dat de machthebber in het land, kroonprins Mohammad bin Salman bin Abdulaziz al-Saud, zondag een ontmoeting heeft gehad met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Tal van Israëlische media meldden dat de premier zondag enkele uren in Saudi-Arabië is geweest om er te spreken met Bin Salman.

Pompeo’s Saudische collega prins Faisal bin Farhan al-Saud twitterde maandag dat dit niet waar is. Bin Salman heeft volgens hem geen Israëlische functionaris ontmoet, enkel Amerikanen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo die Saudi-Arabië heeft bezocht zou namelijk ook aanwezig zijn geweest.

Volgens Israëlische media zou de Israëlische premier zondag gesproken hebben met Bin Salman. De premier zou, afgeleid van vluchtgegevens van een regeringstoestel, enkele uren in het Arabische koninkrijk hebben doorgebracht. De geheime ontmoeting zou in het bouwproject van de toekomstige megastad Neom zijn geweest. De gesprekken zouden vooral over een eventuele normalisering van de betrekkingen tussen Saudi-Arabië en Israël zijn gegaan. Ook kwesties met betrekking tot de verhoudingen met Iran kwamen aan bod.

Twee Arabische Golfstaten, Bahrein en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) hebben recent betrekkingen met Israël aangeknoopt. De Saudi’s hebben altijd gezegd dat ze bereid zijn Israël te erkennen, maar alleen als het land de bezette Palestijnse gebieden teruggeeft. Daar zou dan een onafhankelijke Palestijnse staat komen met Arabisch Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De internationale gemeenschap staat al decennia achter deze oplossing maar Israël bezet en annexeert telkens meer gebied. Onder de regering van president Trump heeft Washington met succes geprobeerd Arabieren te overtuigen dat ze Israël moeten erkennen en afstand nemen tot de Palestijnse kwestie.

Meer Andere Huizen