Saudische kroonprins verliest steunpilaar Donald Trump

Vorsten

09-11-2020 11:23:55

Koning Salman en kroonprins Mohammed bin Salman hebben hun grote vriend Donald Trump in de steek gelaten. Saudische staatmedia meldden afgelopen nacht dat koning en kroonprins gelukwensen hebben gestuurd naar Joe Biden, de aanstaande president van de Verenigde Staten. De twee wensten Biden ‘succes’ en ‘vooruitgang en welvaart voor het Amerikaanse volk.’ De koning hoopte dat de historisch nauwe relaties worden voortgezet.

In Riyad zal de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen echter niet met vreugde zijn begroet. Het Saudische koningshuis had de afgelopen jaren stevig ingezet op vriendschap met de wispelturige Trump, die al vroeg in zijn presidentschap met alle égards werd ontvangen. Trumps ego werd extra gekieteld door hem met goud en glitter te omringen en deel te laten nemen aan de traditionele zwaarddans.

Die tactiek werkte. De president bijvoorbeeld onthield zich van zware kritiek op kroonprins Mohammed toen die betrokken was bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi. In september nog schepte Trump tegenover Bob Woodward op dat hij de kroonprins een hand boven het hoofd had gehouden, al klonk die bewering in plat Amerikaans iets anders “I saved his ass.”

Trump was voor de Saudiërs een verademing ten opzichte van zijn veel kritischer voorganger Barack Obama, onder wie Joe Biden vicepresident was. De vooruitzichten voor het Saudische koningshuis zijn dan ook somberder. Vandaar ook het in vergelijking met andere Arabische landen lange wachten met het sturen van felicitaties. Jordanië, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein deden dat zaterdag al meteen.

Meer Andere Huizen