Saudische prinses Reema ‘vereerd’ met keuze als IOC-lid

Vorsten

17-07-2020 19:54:16

Prinses Reema Bandar al-Saud (45) is vrijdag toegetreden tot het Internationaal Olympisch Comité. De Saudische prinses werd verkozen tijdens de online gehouden 136e sessie van het IOC.

“Ik ben vereerd om gekozen te zijn als lid van het IOC”, twitterde de prinses na de stemming die werd geleid vanuit het IOC-hoofdkantoor in Lausanne. Ze bedankte koning Salman en kroonprins Mohammed bin Salman voor hun steun voor haar kandidatuur. “Ik het is een eer mijn gemeenschap te dienen door de universele taal van sport.”

Opmerkelijk: prinses Reema geeft skiën op als enige sport die ze heeft beoefend en ze is op dit moment ambassadeur van Saud-Arabië bij de Verenigde Naties in New York. Bij haar aanstelling in 2019 was ze de eerste vrouwelijke ambassadeur uit de geschiedenis van haar land. Haar grootvader was de Saudische koning Feisal en haar vader prins Bandar was 22 jaar Saudisch ambassadeur in Washington (1983-2005).

Functies

In eigen land heeft de prinses in de sportwereld een groot aantal bestuursfuncties vervuld. Zo was ze volgens haar door het IOC verstrekte cv onder meer lid van het nationaal Olympisch comité en voorzitter van de Saudische Special Olympics.

Het IOC telt verschillende andere koninklijke leden, onder wie de Britse prinses Anne, groothertog Henri van Luxemburg, vorst Albert II van Monaco en kroonprins Frederik van Denemarken. Tot de troonswisseling in 2013 was koning (toen prins) Willem-Alexander ook lid.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord