Servische kroonprins ruziet met regering

Vorsten

2016-03-15 11:15:00

De Servische kroonprins Aleksandar heeft knallende ruzie met de regering over het onderhoud van het koninklijk paleis in Belgrado. Dat was vroeger in handen van zijn familie, maar is nu nationaal cultureel erfgoed en eigendom van de staat. Aleksandar mag het gebruiken, maar strijdt over de kosten van het behoud ervan.

De kroonprins stelt dat het zogenoemde Witte Paleis, dat in de communistische tijd van Joegoslavië voor officiële ontvangsten werd gebruikt door maarschalk Tito en Slobodan Milosevic, er slecht aan toe is. “Het valt uit elkaar. Er is al jaren geen water en verwarming meer”, aldus Aleksandar. Hij wil naar de rechter stappen om het paleis weer in bezit te krijgen. “Als de staat geen geld heeft voor onderhoud, geef het dan terug.”

Premier Aleksandar Vucic haalde zijn schouders op over het dreigement van de kroonprins. “Laat hij eerst maar eens de elektriciteitsrekening voor het paleizencomplex betalen. Er staat nog een rekening open van 70.000 euro. Daarna kan hij dagen wie hij wil”, aldus Vucic.

Joegoslavië schafte na de Tweede Wereldoorlog de monarchie af. De bezittingen, waaronder de paleizen in Belgrado, werden in beslag genomen. Aleksander en zijn familie hebben na 2000 een deel daarvan teruggekregen, maar niet alles en niet het koninklijk paleis en het Witte Paleis dat hij beide wel mag gebruiken.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig