Sporttribunaal wijst verzoek prins Ali af

Vorsten

24-02-2016 17:13:00

LAUSANNE – Het sporttribunaal CAS heeft woensdag het verzoek afgewezen van prins Ali bin Al-Hussein, om doorzichtige stemhokjes te gebruiken bij de FIFA-verkiezing. De Jordaniër vond vorige week ook al geen gehoor toen hij hetzelfde verzoek indiende bij de wereldvoetbalbond FIFA. Prins Ali wil een doorzichtig stemhokje, om zo de integriteit van het stemproces vrijdag in Zürich te verzekeren.

Prins Ali en medekandidaat Jérôme Champagne zijn bang dat sommige landen onder druk zijn gezet om op een bepaalde kandidaat te stemmen. Volgens hen zullen die landen mogelijk een foto nemen in het stemhokje, om te kunnen bewijzen op wie zij hebben gestemd. “Met transparante stemhokjes kunnen we volledige transparantie van de verkiezing waarborgen”, aldus de Jordaniër, wiens verzoek echter ook door het CAS werd afgewezen.

Prins Ali had al een doorzichtig stemhokje naar Zürich gestuurd, voor het geval hij gelijk zou krijgen bij het sporttribunaal. Het CAS wees het verzoek van de Jordaniër echter af. Hij had ook gevraagd de FIFA-verkiezing uit te stellen als het sporttribunaal niet voor vrijdag uitspraak zou kunnen doen. Dat werd woensdagmiddag eveneens van tafel geveegd.

Het verkiezingscomité van de FIFA heeft al benadrukt dat de voetbalbestuurders die namens de 207 stemgerechtigde landen een keuze kunnen maken, hun mobieltje en andere mogelijke opnameapparatuur moeten inleveren voordat ze het stemhokje in gaan.

Prins Ali en Champagne gelden net als Tokyo Sexwale als outsiders, achter de favorieten Gianni Infantino en sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa.

Meer Andere Huizen