Steun prins niet genoeg voor oppositieleider

Vorsten

2018-08-22 11:48:00

Koning Norodom Sihamoni van Cambodja krijgt van premier Hun Sen voorlopig geen opdracht om gratie te verlenen aan de zieke Kem Sokha. Die zit al bijna een jaar in voorlopige hechtenis en is leider van de sinds vorig jaar verboden oppositiepartij CNRP. Het Hooggerechtshof van Cambodja sloeg woensdag ook de hoop van aanhangers van Kem Sokha, onder wie prins Sisowath Thomico, de bodem in dat hij op borg vrijgelaten kon worden. Het hof weigerde het verzoek.

De hoop was ingegeven door het feit dat koning Sihamoni eerder deze week een aantal activisten verrassend gratie had verleend. Waarnemers legden dat uit als een poging van premier Hun Sen om zijn westerse critici gunstiger te stemmen nadat zijn partij bij de parlementsverkiezingen in juli alle 125 zetels in de Nationale Assemblee had gewonnen. Dat was mogelijk na het verbieden van de CNRP.

Dat verbod kwam nadat Kem Sokha vorig jaar augustus, op grond van een toespraak van vier jaar eerder, was beschuldigd van spionage en het samenspannen met buitenlanders tegen de regering van Hun Sen. Dat betekende ook dat prins Sisowath Thomico, een neef van de koning, criticus van de regering en in 2013 kandidaat voor de partij, zijn platform verloor. De prins is ook al regelmatig in een kwaad daglicht gesteld in een poging hem de mond te snoeren.

Prins Sisowath Thomico was woensdag bij het Hooggerechtshof aanwezig om de eis tot vrijlating van de oppositieleider, die volgens zijn advocaten en familie ernstig verzwakt is door zijn gevangenschap, kracht bij te zetten. Kem Sokha verblijft in een gevangenis bij de Vietnamese grens en is geïsoleerd van andere gevangenen. Hun Sen wil hem ondanks zijn verkiezingszege niet op vrije voeten hebben.


Meer Andere Huizen