Sultan van Oman beëdigt eerste nieuwe regering

Vorsten

26-08-2020 16:39:49

Sultan Haitham van Oman heeft woensdag de eed afgenomen van de nieuwe regeringsploeg die hij zelf een week geleden heeft benoemd. Het was de eerste belangrijke regeringswissel sinds 2011 en de eerste sinds Haitham (64) in januari zijn overleden neef sultan Qaboos opvolgde.

De sultan heeft het aantal ministersposten teruggebracht van 26 tot 19. Zelf bekleedt hij de post van premier. Zijn broer Shihab bin Tariq en zijn neef Fahd bin Mahmoud zijn aangesteld als vicepremier. De zoon van de sultan, Dhi Yazin bin Haitham, staat aan het hoofd van het nieuwe ministerie van cultuur, sport en jeugd. Ook is er nieuw ministerie voor toerisme en erfgoed.

Volgens waarnemers heeft sultan Haitham de afgelopen maanden toen ook Oman in lockdown was vanwege de coronacrisis goed gebruikt om na te denken over de noodzakelijke wijzigingen in het landsbestuur. Hij wilde geen drastische breuk met het beleid van zijn voorganger Qaboos, die Oman bijna vijftig jaar lang leidde, maar Haitham wist dat het tijd was om de boel op te schudden.

Opvallend was het vertrek van minister Yusuf bin Alawi bin Abdallah (75), die sinds 1997 verantwoordelijk was voor uitvoering van het door sultan Qaboos bepaalde buitenlands beleid. Geen enkele andere minister was zo lang in functie. Sultan Haitham beloonde hem woensdag in het Al Barakah-paleis persoonlijk met de ‘Royal Commendation Medal’ eerste klas, de zogenoemde ‘Midal ut-Tawsit’.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord