Thailand royaal bedeeld met vrije dagen

Vorsten

2019-05-25 11:51:00

De Thaise bevolking heeft er met het aantreden van koning Vajiralongkorn en zijn recente huwelijk weer een paar vrije dagen bij gekregen. Het aantal staat nu op negentien, inclusief de op 3 juni te vieren verjaardag van de nieuwe koningin Suthida.

De uitbreiding van het aantal vrije dagen komt omdat de koning heeft besloten de bestaande nationale feestdagen die verband houden met zijn ouders, koningin Sirikit en wijlen koning Bhumibol, te handhaven. Zo blijft 12 augustus, de verjaardag van de koningin-moeder, ook moederdag. De verjaardag van Bhumibol op 5 december is tevens vaderdag én de nationale dag. Daarnaast is 13 oktober, de sterfdag van Bhumibol, een vrije dag.

Kroningsdag is daarentegen een dag verschoven, van 5 naar 4 mei, de dag dat Vajiralongkorn eerder deze maand werd gekroond. Zijn verjaardag (28 juli) en die van zijn vierde vrouw (3 juni) zijn eveneens vrije dagen. Daarnaast wordt op 6 april de Chakri-dynastie gevierd en 23 oktober wordt de sterfdag herdacht van koning Chulalongkorn, de vijfde koning uit het huidige koningshuis. Hij wordt daarom wel aangeduid als Rama V, zoals Vajiralongkorn ook Rama X wordt genoemd.

Andere vakantiedagen hebben onder meer te maken met religieuze feestdagen en Thais nieuwjaar. Met negentien officiële vrije dagen staat Thailand wereldwijd in de top vijf. Alleen Cambodja (28), Sri Lanka (25), India en Kazakhstan (21) hebben er nog meer.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt