Thaise junta jaagt op beledigers van koning

Vorsten

09-08-2014 14:44:00

BANGKOK – De Thaise junta gaat proberen naar het buitenland uitgeweken vermeende overtreders van de strenge wet op majesteitsschennis uitgeleverd te krijgen. ”Dat zal niet makkelijk zijn omdat de landen waarin ze nu wonen, die wet niet kennen”, aldus generaal Prayuth Chan-ocha in zijn wekelijkse televisietoespraak.

De legercommandant die de zogenoemde Nationale Raad van Vrede en Orde aanvoert die in mei via een staatsgreep aan de macht kwam, noemde 5 Thai met name. Zij worden verdacht van het ‘beledigen van de monarchie’ en zijn het land ontvlucht toen arrestatiebevelen werden uitgevaardigd.

De ‘lèse majeste’-wet wordt in Thailand vaak ingezet tegen politieke tegenstanders. Op overtreding staat een gevangenisstraf van 3 tot 15 jaar. Het gaat daarbij niet alleen op eventuele kritiek op de koning, maar ook op de koningin en kroonprins, en in ruimere zin alles wat met het koningshuis of de monarchie te maken heeft.

De laatste jaren zijn honderden mensen aangeklaagd, hoewel koning Bhumibol zelf in 2005 in een toespraak zei dat hij niet boven kritiek was verheven en dat de wetten niet te eng moesten worden uitgelegd.

Meer Andere Huizen