Thais probleem: portretten Suthida ontbreken

Vorsten

2019-05-02 17:12:00

De staatsieportretten van de nieuwe Thaise koning Vajiralongkorn liggen bij de daarin gespecialiseerde winkeltjes nabij het Democratiemonument in Bangkok hoog opgestapeld. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar hebben als gemene deler dat de koning er bijzonder jeugdig op staat. Alsof hij na zijn veertigste of daaromtrent geen dag ouder is geworden.

De portretten vonden donderdag gretig aftrek. Elk kantoor, elke winkel en uiteraard openbare instelling moet in het vooruitzicht van de kroning van Vajiralongkorn zaterdag minstens één foto van hem op een prominente plek hebben staan. In elke openbare ruimte één is nog beter. Maar de winkelverkopers zaten donderdag ook met een onverwacht probleem. Er zijn geen portretten van koningin Suthida.

De reden daarvoor is natuurlijk eenvoudig. Over haar aanwezigheid in het leven van Vajiralongkorn werd tot woensdagavond over het algemeen gezwegen. Als ze met hem in de openbaarheid trad, werd dat verklaard door te wijzen op haar functie als zijn lijfwacht. Nu echter is ze opeens koningin. Het nieuws dat de koning aan de vooravond van zijn kroning met haar was getrouwd, kwam voor de meeste Thaise kranten te laat, maar de portretverkopers wisten meteen dat ze donderdag ‘nee’ moesten verkopen.

Toch is er ook een zonnige kant aan het geheel. Zaterdag worden er ongetwijfeld statige foto’s gemaakt van de nieuwe koningin en die opnamen laten zich snel omzetten in staatsieportretten, al of niet samen met de koning. Dan komen de klanten die de afgelopen week langs zijn geweest nog een keer terug voor een nabestelling. De nog overal hangende portretten van de in 2016 overleden koning Bhumibol worden tenslotte ook vaak geflankeerd door dat van koningin Sirikit.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt