Thaise koning eert stichter dynastie

Vorsten

2019-04-06 17:17:00

Koning Vajiralongkorn van Thailand heeft zaterdag deelgenomen aan de plechtigheden ter ere van Chakri Dag. Op deze dag wordt herdacht dat op 6 april 1782 de eerste koning van de huidige Thaise dynastie op de troon kwam. Deze koning, die later de naam Phra Phutthayotfa Chulalok kreeg, was ook de stichter van Bangkok als hoofdstad van zijn rijk.

Om het voor westerlingen wat makkelijker te maken de namen van de verschillende Thaise koningen te onthouden, bedacht zijn nakomeling koning Vajiravudh aan het begin van de twintigste eeuw een nieuw concept naar westers voorbeeld. Alle koningen kregen de naam Rama, met bijbehorend Romeins cijfer. Zo werd met terugwerkende kracht de stichter van het koningshuis Rama I, werd Vajiravudh zelf Rama VI en kan de huidige koning worden aangeduid als Rama X.

Koning Vajiralongkorn toog samen met zijn dochter prinses Bajrakitiyabha naar het standbeeld van de eerste Chakri-vorst bij de Memorial Bridge in Bangkok om eer te betuigen. Hij stak onder meer kaarsen aan en plaatste een bloemstuk. Ook in het Grand Palace was een plechtigheid in de Tempel van de Smaragden Boeddha, waar koning en prinses eer betuigden aan de eerdere koningen.

Over een maand wordt de koning in het Grand Palace gekroond. Zaterdag is op 77 plaatsen in Thailand – in alle provincies en de hoofdstad – alvast water geschept. Dat is bedoeld om na een serie ceremonies, waarin het wordt gewijd, te gebruiken bij de rituele wassing van de koning voor de eigenlijke kroning.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt