‘Bhumibol niet betrokken bij coup’

Vorsten

10-08-2014 14:38:00

BANGKOK – De leider van de militaire staatsgreep in Thailand, generaal Prayuth Chan-ocha, neemt de volle verantwoordelijkheid voor het afzetten van de regering. Koning Bhumibol was er op geen enkele wijze bij betrokken, aldus de generaal tijdens een forum in Bangkok waar het beginsignaal werd gegeven voor de zogenoemde nationale hervormingscampagne.

”Zijne Majesteit heeft nooit een bevel gegeven. Betrek hem er nooit meer bij”, aldus de legergeneraal, volgens de Bangkok Post zondag. ”Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op me, of de coup nu goed of verkeerd is. Laat Zijne Majesteit met rust. Ik betoon elke dag respect aan zijn beeltenis en vraag om zijn vergiffenis”, zei Prayuth, die eerder op televisie had verklaard te zullen proberen naar het buitenland uitgeweken verdachten van majesteitsschennis aan Thailand uitgeleverd te krijgen.

Prayuth Chan-ocha zette in mei de regering van premier Yingluck Shinawatra aan de kant en de door de militairen gevormde Nationale Raad voor Vrede en Orde kreeg naderhand wel de zegen van koning Bhumibol. De Raad wil Thailand een nieuwe grondwet geven en het naar huis gestuurde parlement hervormen. In de pas van kracht geworden voorlopige grondwet zijn de deelnemers aan de staatsgreep al gevrijwaard van elke vervolging vanwege hun betrokkenheid.

Meer Andere Huizen