Thaise koning reist even op en neer voor parlement

Vorsten

2019-05-25 19:39:00

Kritische volgers van de Thaise monarchie hebben zaterdag vastgesteld dat koning Vajiralongkorn amper 24 uur in zijn land is geweest om vrijdag het nieuwe parlement te openen. Daarna had hij nog een ontvangst in het paleis om vervolgens weer terug te keren naar Duitsland, waar hij het grootste deel van het jaar doorbrengt.

Dat valt op te maken uit de vluchtgegevens van het door de koning gebruikte vliegtuig. Thaise media berichten nooit over de ongebruikelijk afwezigheid van Vajiralongkorn, maar buitenlandse media doen dat wel. Duitse media hebben hem regelmatig ook op het vliegveld van München gefotografeerd, een aantal keren ook schaars gekleed.

De plechtigheid vrijdag in het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar het parlement wegens gebrek aan een eigen gebouw kortstondig samenkwam, duurde nog geen tien minuten. De vanwege zijn kritische berichtgeving in Thailand op de zwarte lijst staande journalist Andrew MacGregor Marshall, vroeg zich daarom af of dit wellicht de langste forensentrip ooit was (17.400 km) voor het minste werk.

De koning was kort na zijn kroning, begin mei, naar Europa vertrokken. In de tussentijd had zijn zus prinses Sirindhorn tal van plechtigheden namens hem bijgewoond.

Vajiralongkorn had overigens wel tijd om deze week zijn vriendin, Sineenat ‘Goy’ Wongvajirapakdi, te promoveren tot generaal-majoor in de koninklijke lijfwacht. Wongvajirapakdi was ook bij een aantal van de kroningsplechtigheden aanwezig, niettegenstaande het feit dat de koning op 1 mei trouwde met een andere vriendin, Suthida, die generaal was in diezelfde lijfwacht.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt