Thaise koning uniek met introductie koningin

Vorsten

2019-05-02 17:10:00

Een koningin die schijnbaar vanuit het niets in het koningshuis wordt geparachuteerd: dat zou in de meeste vorstenhuizen niet mogelijk zijn. Alleen al de bevolking en het parlement zouden dat niet pikken. Thailand vormt, zoals wel vaker, de uitzondering. De Royal Gazette, de Thaise pendant van de staatscourant, meldde woensdag opeens dat koning Vajiralongkorn was getrouwd met Suthida Tidjai, die meteen een volumineuze nieuwe achternaam kreeg en door het huwelijk ook meteen koningin werd.

Terugkijkend naar 2013 in Nederland zou dat betekenen dat Willem-Alexander daags voor zijn verjaardag minister-president Mark Rutte zou hebben gebeld om hem uit te nodigen voor zijn huwelijk diezelfde dag. Na afloop van de plechtigheid zou dan de rest van Nederland op de hoogte zijn gesteld: hier is uw nieuwe koningin en ze heet Máxima. Onbestaanbaar, los nog van de wettelijke waarborgen die Nederland omtrent het koningshuis kent.

In zoverre de Thai op de hoogte waren van het bestaan van Suthida dan was dat vanwege haar functies in de persoonlijke lijfwacht van kroonprins en na 2016 koning Vajiralongkorn. De strenge straffen voor majesteitsschennis – vijftien jaar celstraf – zorgen ervoor dat iedereen wijselijk zijn of haar mond houdt over de koninklijke familie. De Thaise media passen zelfcensuur toe en Facebook blokkeert de toegang tot artikelen en sites die kritisch zijn over de koning, zijn liefdesleven of zijn rol en invloed in onder meer het landsbestuur.

Stilte in Thailand

Eigenlijk zijn het alleen de buitenlandse bladen die vrijuit publiceren. Het Duitse blad Bild toonde eind vorige maand nog opnamen van een opmerkelijk schaars geklede koning met – vermoedelijk – zijn huidige echtgenote. Beiden gingen er in Beieren, waar de Thaise koning een groot deel van het jaar doorbrengt, een dag op uit in de bergen en waren op een onbewaakt ogenblik gefotografeerd. Die opnamen bereiken Thailand niet openlijk, zodat zowel Suthida als de laatste vriendin van de vorst onbekenden zijn voor de Thai.

Er kan ook geen sprake zijn van opiniepeilingen om te vragen wat de Thai vinden van hun nieuwe koningin en van het plotselinge huwelijk vlak voor de kroningsfestiviteiten van dit weekeinde. Niemand die een mening zou durven ventileren. Vajiralongkorn volgde overigens wel deels het voorbeeld van zijn ouders. Koning Bhumibol trouwde op 28 april 1950 met Sirikit Kitiyakara, precies een week voor zijn kroning op 5 mei. Tijdens de kroningsplechtigheid kreeg ze toen haar officiële titel.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt