Thaise kroonprins wordt 64 jaar

Vorsten

2016-07-28 08:06:00

Verjaardag Thailand

De veel besproken en zeker niet onbesproken kroonprins van Thailand is donderdag 64 jaar geworden. In Thailand zijn er geen speciale feestelijkheden voor Maha Vajiralongkorn, de in 1952 geboren enige zoon van koning Bhumibol Adulyadej en koningin Sirikit.

De afgelopen dagen was Vajiralongkorn wereldwijd in het nieuws vanwege foto’s die het Duitse blad Bild van hem publiceerde. De opnamen waren gemaakt op het vliegveld van München en toonden de kroonprins en zijn huidige partner in op zijn zachtst gezegd weinig vleiende kleding en met opvallende opplaktatoeages.

De foto’s mochten in Thailand niet worden vertoond – ze worden daar beschouwd als majesteitsschennis, een vergrijp waarop een straf staat van 15 jaar. Officials bestreden echter wel de echtheid van de opnamen, waarna Bild er nog een schepje bovenop gooide om te bewijzen dat het geen trucfoto’s waren.

Decadent

Het beeld dat opdook was van een wereldvreemde, decadente kroonprins die vooral aan zijn eigen genoegens denkt en het liefst ver van Thailand in Beieren verblijft, waar hij ook een villa bezit. Vajiralongkorn is in eigen land niet geliefd, maar kreeg ook nooit de kans uit de schaduw te komen van zijn bijna als god vereerde vader die al zeventig jaar regeert. Kritiek op de kroonprins wordt uiteraard niet in het openbaar geuit, maar veel Thai zouden liever zijn zus prinses Sirindhorn op de troon zien.

Volgens waarnemers had de militaire coup van 2014 ook te maken met de naderende troonswisseling door het overlijden van de ernstig zieke Bhumibol. De militairen wilden er zeker van zijn dicht bij het vuur te zitten en hun privileges niet kwijt te raken wanneer er een nieuwe koning aantreedt. Vajiralongkorn deed vorig jaar alvast een concessie aan de junta door zijn ongeliefde derde vrouw aan de kant te zetten. Haar ouders werden wegens majesteitsschennis opgepakt.


Meer Andere Huizen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!