Toestand koning Abdullah stabiel

Vorsten

06-01-2015 16:20:00

RIYAD – “Wij danken Allah voor het succes van de tijdelijke medische ingreep.” Met die woorden probeerde het hoofd van de Saoedische Shoera-raad dinsdag de ongerustheid weg te nemen over de gezondheid van de hoogbejaarde koning Abdullah. Maandag had kroonprins Salman dat tijdens een kabinetszitting ook al gedaan. Volgens hem maakte de koning het naar omstandigheden goed.

Koning Abdullah (90) ligt al een week in het ziekenhuis met een longontsteking. Hij is kunstmatig beademd en met succes, aldus het Saoedische hof. Zijn toestand is stabiel. Verdere mededelingen zijn niet gedaan. Kroonprins Salman (79) heeft de dagelijkse leiding van het olierijke land overgenomen.

In de buurlanden en op de financiële markten worden de medische bulletins uit Saoedi-Arabië met argusogen gevolgd. Tot nu is de troon steeds overgegaan op de zoons van de stichter van het Saoedische koninkrijk, koning Abdulaziz. Die had bij zijn naar schatting 22 vrouwen 45 zoons, van wie Abdullah nu de oudste nog levende is. Salman is een halfbroer en de vorig jaar in mei verrassend als reserve kroonprins aangestelde prins Muqrin (69) eveneens.

Opvolging

De opvolging lijkt daarmee voorlopig geregeld, maar waarnemers denken dat er achter de paleismuren strijd wordt geleverd voor de belangrijkste posities. De 45 zoons hadden op hun beurt ook weer tientallen kinderen en die ook weer, zodat de koninklijke familie duizenden prinsen telt. En nu het einde van de eerste generatie zonen nadert – Muqrin is de jongste – moet de pikorde worden bepaald voor de tijd daarna.

In Israël werd dinsdag gespeculeerd over een aftreden van koning Abdullah om zelf nog toezicht te kunnen houden op zijn opvolging door kroonprins Salman en de aanstelling van Muqrin als nieuwe troonopvolger. Dit omdat niet iedereen het eens was met diens aanwijzing, maar in Saoedi-Arabië zelf wordt niet over terugtreden gesproken.

Meer Andere Huizen