Op sociale media in Maleisië is het verrassende aftreden van koning Muhammad V ook maandag nog het gesprek van de dag. De onconventionele Yang di-Pertuan Agong was vooral onder jongeren zeer populair. Hij gold als goed benaderbaar, maakte grapjes en stelde vorig jaar nog voor zijn salaris met 10 procent te korten en de festiviteiten voor zijn verjaardag – Koningsdag – te versoberen.
Er wordt druk gespeculeerd over de reden voor zijn opstappen. Het paleis gaf geen uitleg. Het was de eerste keer dat een Maleisische koning, die wordt gekozen voor een termijn van vijf jaar, afstand deed. Muhammad (49) de sultan van de deelstaat Kelantan, had weliswaar niet echt zin in het ambt, zoals zondag werd gemeld, maar hij zat pas twee jaar op de troon. Mogelijk dat hij met zijn collega-vorsten in conflict was gekomen over zijn recente, maar nooit officieel bevestigde, huwelijk met een Russisch fotomodel.
Ondertussen spreken Maleisiërs een voorkeur uit voor een nieuwe koning, al is dat een zaak van de Majlis Raja Raja, de raad van de negen vorsten, en staat de volgorde waarin een sultan in aanmerking komt eigenlijk al vast. Op sociale media is sultan Nazrin Shah (62) van Perak duidelijk favoriet. Hij neemt op dit moment als onderkoning ook het koningschap waar. Maar volgens het sinds 1957 aangehouden rotatieschema heeft hij nog twee collega’s voor zich: sultan Ahmad Shah (88) van Pahang en sultan Ibrahim Iskandar (60) van Johor.
Arrogant
Laatstgenoemde heeft buiten de eigen deelstaat weinig aanhangers, afgaande op de negatieve commentaren op bijvoorbeeld Twitter. Sultan Ibrahim, schoonvader van Lissenaar Dennis Verbaas, heeft over veel zaken een zeer uitgesproken mening en dat kunnen niet alle Maleisiërs waarderen. Ook wordt hij arrogant gevonden. Over de sultan van Pahang, die als eerste in aanmerking komt, wordt weinig gezegd. De man wordt fysiek niet in staat geacht om de koninklijke taken op zich te nemen.
Op internet werd overigens ook om een andere reden de keuze van een nieuwe koning besproken. Net als in Nederland is de verjaardag van de koning een vrije dag. Met het aftreden van Muhammad V vervalt het door hem gekozen 9 september als Koningsdag, en wordt het afhankelijk van wie er koning wordt, 24 oktober (Pahang), 22 november (Johor) of 27 november (Perak).