Thaise komiek de cel in vanwege majesteitsschennis

Vorsten

01-05-2014 10:35:00

BANGKOK – De Thaise komiek en politiek activist Jeng Dokchik, die in het echte leven Yossawaris Chuklom heet, moet twee jaar de gevangenis in wegens majesteitsschennis. Chuklom heeft vorig jaar tijdens een protestactie tegen de regering uitlatingen gedaan over koning Bhumibol Adulyadej en die blijken te ver te zijn gegaan. Zelf houdt de komiek vol dat zijn uitlatingen niet specifiek aan de koning waren gericht.

De hele rechtszaak rond Chuklom vond al in januari plaats, maar de uitspraak liet nog op zich wachten. Inmiddels heeft de advocaat van de komiek een schikking getroffen met de rechtbank om Chuklom tijdelijk op vrije voeten te krijgen zodat ze zich kunnen voorbereiden op een hoger beroep. Voor die tijdelijke vrijlating moest de advocaat wel ruim 11.000 euro betalen.

In Thailand staat een zware straf op majesteitsschennis, een begrip dat vaak heel ruim wordt geïnterpreteerd en in tijden van politieke strijd ook als wapen tegen opponenten wordt ingezet. Niet alleen kritiek op de koning en zijn familie is strafbaar, ook discussies over het koningshuis en de monarchie als staatsvorm kunnen leiden tot strafvervolging en gevangenisstraf.

Meer Andere Huizen