Veel begrip voor wens van keizer

Vorsten

2016-08-09 14:45:00

begrip

Bij de Japanse bevolking is veel begrip voor de wens van keizer Akihito om af te treden wanneer hij fysiek niet meer in staat is zijn taken als ‘symbool van de natie’ uit te voeren. Bij opiniepeilingen geeft 85 procent van de ondervraagden aan voorstander te zijn van een wetswijziging die het aftreden van de keizer mogelijk maakt.

“We spreken met respect over de keizer maar tegelijkertijd behandelen we hem als slaaf”, citeerde de New York Times een jongere Japanse. “Hij is ons symbool maar als persoon heeft hij geen rechten. We moeten zijn mensenrechten erkennen”, vond ze.

In de Japan Times komen dinsdag veel ouderen aan het woord, leeftijdgenoten van de 82-jarige keizer. Ook zij vinden dat hij moet kunnen aftreden, een optie die de wet nu niet toelaat. “Ik ben van dezelfde generatie. Ik begrijp zijn zorg over het verminderen van zijn fysieke krachten”, zei de 84-jarige Masako Onishi uit Naha op Okinawa.

“Ik vind de keizer met pensioen mag gaan terwijl hij nog een goede gezondheid heeft en tijd heeft om te relaxen en te genieten”, meende Kazuhiro Toda (79), die de keizer in 2001 bij een bezoek aan Kobe ontmoette.


Meer Andere Huizen