Verloving van Russische grootvorst George Mikhailovich

Vorsten

21-01-2021 13:35:50

De Russische grootvorst George Mikhailovich (39) heeft zich in december verloofd met de Italiaanse diplomatendochter Rebecca Bettarini. Dat heeft de persdienst van het voormalige Russische keizerhuis donderdag bekendgemaakt. Rebecca (38) heeft zich bekeerd tot het Russisch-orthodoxe geloof en heeft een nieuwe naam aangenomen, Victoria Romanovna. De bruiloft is gepland in het najaar.

Grootvorst George is enig kind van grootvorstin Maria Vladimirovna (67), en een nakomeling van tsaar Alexander II (1818-1881). Zijn moeder claimt sinds 1992 aan het hoofd te staan van de keizerlijke Romanov-familie. Een claim die niet algemeen wordt erkend, maar wel is gebaseerd op de aloude opvolgingsregels van het tot 1918 in Rusland regerende keizerhuis. Daarin werd bepaald dat vrouwen pas voor opvolging in aanmerking kwamen indien er geen rechtmatige mannelijke opvolgers waren. Maria’s vader, grootvorst Vladimir Kirrilovich, was zelf die laatste mannelijke nakomeling.

Grootvorstin Maria is getrouwd geweest met een nakomeling van de Duitse keizer, prins Franz Wilhelm van Pruisen. Die nam bij die gelegenheid ook het Russisch-orthodoxe geloof aan en voerde de Russische naam Michael Pavlovich. Kort na de geboorte van George in 1981 in Madrid gingen zijn ouders na zes jaar huwelijk uit elkaar. George is op basis van zijn moeders claim de volgende in lijn voor de vacante Russische tsarentroon.

George voldoet met de keuze van zijn echtgenote echter niet aan de dynastieke wetten van het keizerhuis. Die schrijven voor dat hij met een partner van gelijke rang moet trouwen en niet met een burger. Het wordt dan ook een morganatisch huwelijk, zo bevestigden verschillende bronnen. De bruid wordt door haar huwelijk dan ook geen grootvorstin, maar slechts prinses en eventuele kinderen treden niet in de rechten van hun vader.

Meer Andere Huizen