Vrouw kroonprins geeft koninklijke status op

Vorsten

2014-12-12 20:00:00

BANGKOK – De derde vrouw van kroonprins Vajiralongkorn van Thailand heeft haar positie binnen het Koninklijk Huis opgegeven. Zeven van haar familieleden zijn vorige maand gearresteerd omdat zij zich aan corruptie schuldig zouden hebben gemaakt. Onder hen zijn vier broers en zussen en een oom.

Het paleis in Bangkok deelde mee dat prinses Srirasmi Akrapongpreecha aan de 87-jarige koning Bhumibol toestemming heeft gevraagd om ontheven te worden van haar koninklijke status en dat de vorst ermee heeft ingestemd. De 62-jarige Vajiralongkorn vroeg vorige maand al de regering om de koninklijke naam van zijn schoonfamilie te schrappen. De verwachting is dat de kroonprins snel van zijn vrouw zal scheiden. Zij trouwden in 2001 met elkaar.

Het zal mogelijk niet lang meer duren voor de kroonprins zijn hoogbejaarde vader opvolgt, die een zwakke gezondheid heeft en vorige maand voor het laatst in het openbaar is verschenen. Een paar jaar geleden lekten echter documenten uit waarin invloedrijke Thaise functionarissen zich afvroegen of Vajiralongkorn, de enige zoon van Bhumibol, geschikt is om koning te worden. Hij zou een playboy zijn en goede banden hebben met de zeer vermogende oud-premier Thaksin Shinawatra. Die werd in 2006 door het leger afgezet, maar geniet nog altijd grote populariteit onder de armen en de bewoners van het platteland.


Meer Andere Huizen