Servische kroonprins bezorgd over gevolgen overstromingen

Vorsten

16-05-2014 14:09:00

BELGRADO – De Servische koninklijke familie heeft vrijdag haar bezorgdheid geuit over de gevolgen van de hevige overstromingen die Servië en delen van Bosnië hebben getroffen. Volgens de Servische premier Aleksandar Vucic is er sprake van de ‘grootste watersnoodramp’ uit de geschiedenis.

“We zijn diep bezorgd”, aldus kroonprins Aleksandar II in een boodschap waarin hij ook zijn medeleven betuigt aan de families van de dodelijke slachtoffers van de overstromingen.

Servië en Bosnië hebben de afgelopen 3 dagen net zoveel regen te verwerken gekregen als normaal gesproken in de hele maand mei. Overal zijn rivieren buiten hun oevers getreden. Delen van de Bosnische hoofdstad Sarajevo staan onder water. Hulpacties voor mensen die uit hun ondergelopen huizen weg willen, worden bemoeilijkt door diezelfde regen en de daarmee gepaard gaande storm.

Hulp

Kroonprins Aleksandar beperkt zijn steunbetuiging overigens tot Servië en de republiek Srpska, het Servische deel van Bosnië. Hij roept de bevolking op de aanwijzigingen van de autoriteiten op te volgen en vraagt de internationale gemeenschap – de Europese Unie én Rusland – om hulp te bieden.

“Mijn familie en ik zullen alles doen wat we kunnen om de inwoners van Servië en de republiek Srpska in deze moeilijke tijd te helpen”, aldus de verklaring.

Meer Andere Huizen