Willem-Alexander ontvangen door nieuwe sultan Oman

Vorsten

2020-01-12 15:21:52

Koning Willem-Alexander heeft zondag in het Al Alam-paleis in Muscat aan de nieuwe sultan Haitham van Oman zijn deelneming betuigd met het overlijden van sultan Qaboos. Die stierf afgelopen vrijdag op 79-jarige leeftijd na een regeerperiode van bijna vijftig jaar. Zijn neef Haitham (65) werd zaterdag geïnstalleerd als opvolger.

Willem-Alexander was zondagmorgen naar Oman gevlogen, in gezelschap van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Die had zaterdag via Twitter al gereageerd op de dood van de sultan. “Zijn onvermoeibare inspanningen voor vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten zullen niet worden vergeten”, schreef Blok, die ook werd ontvangen door sultan Haitham.

De koning heeft de nieuwe machthebber al een aantal keren eerder ontmoet. Zo was Haitham in 2013 als vertegenwoordiger van sultan Qaboos aanwezig bij de inhuldiging van de Nederlandse koning. Ook bij de eerdere bezoeken van Willem-Alexander als prins aan Oman, onder meer met een officieel bezoek en een staatsbezoek van koningin Beatrix, speelde Haitham een rol.

Warm onderhoud

Op de beelden van het condoleancebezoek die werden uitgezonden door de Omaanse televisie was te zien dat koning en sultan elkaar kenden, en een warm onderhoud hadden in de enorme zaal van het paleis waar Haitham zondag een lange stroom buitenlandse gasten ontving.

Eerder op de dag kwamen onder meer de Britse prins Charles, koning Hamad van Bahrein, emir Tamim van Qatar, emir Sabah van Koeweit en de kroonprins van Abu Dhabi namens de Verenigde Arabische Emiraten hun deelneming betuigen. Iran stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken, en ook de presidenten van onder meer Tunesië, Jemen en Soedan maakten hun opwachting.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek