Xi Jinping geeft koningin-moeder van Cambodja hoge onderscheiding

Vorsten

06-11-2020 18:27:01

Koningin-moeder Monineath Sihanouk van Cambodja is vrijdag in de Grote Hal van het Volk in Peking geëerd door de Chinese president Xi Jinping. Ze kreeg van hem persoonlijk de versierselen omgehangen behorend bij de Vriendschapsmedaille van de Volksrepubliek China.

De president zei tijdens de ceremonie dat de koningin-moeder “een uitstekende bijdrage heeft geleverd aan het bevorderen van de ontwikkeling van bilaterale banden en het versterken van de vriendschap tussen beide landen.” Haar zoon koning Norodom Sihamoni was ook aanwezig, evenals de Chinese presidentsvrouw Peng Liyuan.

De medaille vertegenwoordigt de eerbied van het Chinese volk voor koningin-moeder Monineath en de diepe vriendschap met het Cambodjaanse volk, aldus Xi. Hij noemde koningin-moeder Monineath een belangrijke getuige en promotor van de vriendschap tussen China en Cambodja. Ze heeft al een hechte band met China sinds ze in 1958 haar echtgenoot Norodom Sihanouk – destijds prins – voor het eerst naar China vergezelde.

Bilaterale banden

De weduwe van de in 2014 in Peking overleden koning-vader Norodom Sihanouk, die in zijn leven veel tijd heeft doorgebracht in China, sprak haar oprechte dank uit voor de hoge onderscheiding. “Het Cambodjaanse volk zal met het Chinese volk samenwerken om de traditionele vriendschap te consolideren, eenheid en samenwerking te versterken en de voortdurende ontwikkeling van bilaterale banden te bevorderen.”

Moeder en zoon zijn sinds 6 oktober in China, waar ze minstens twee keer per jaar naar toe gaan. Officieel voor medisch onderzoek, maar ook om even weg te zijn uit Cambodja. Koning Norodom Sihamoni was afgelopen week drie dagen op bezoek in Yan’an, in de noordwestelijke provincie Shaanxi. Koningin-moeder en koning hebben ook in voorgaande jaren al ontmoetingen gehad met het Chinese presidentspaar.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord