Zorgen in Golfstaten om koning Abdullah

Vorsten

07-01-2015 15:28:00

RIYAAD – De leiders van de Golfstaten maken zich zorgen over de gezondheid van de Saoedische koning Abdullah. Die ligt sinds oudjaar met longontsteking in het Koning Abdulaziz Medisch Centrum in de hoofdstad Riyaad. Kroonprins Salman heeft de vorsten van de buurstaten gerustgesteld, aldus het Saoedische persbureau.

Salman kreeg onder meer bezorgde telefoontjes van emir sjeik Sabah al-Ahmed al-Sabah van Koeweit en emir sjeik Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar. Beiden informeerden naar de gezondheid van de hoogbejaarde Abdullah (91). De emir van Koeweit liet weten dat hij bidt voor het herstel van de Saoedische koning.

Koning Hamad van Bahrein stuurde zijn zoon prins Khaled naar Riyaad om persoonlijk poolshoogte te nemen en te overleggen met zoons van de zieke koning. Bahrein steunt op militaire steun van het machtige buurland om de sjiitische oppositie onder controle te houden. Premier sjeik Khalifa van Bahrein sprak lovend over de bijdrage van Abdullah aan de Arabische eenheid en zijn voorbeeldrol in de islamitische wereld.

Koning Abdullah is niet het enige staatshoofd van een Golfstaat waarover zorgen bestaan. Sultan Qaboos van Oman verblijft al sinds juli om niet nader bekendgemaakte medische redenen in Duitsland en president sjeik Khalifa van de Verenigde Arabische Emiraten, tevens emir van Abu Dhabi, is na een beroerte vorig jaar niet meer in het openbaar getreden.













Meer Andere Huizen