Zorgen over gezondheid sultan Qaboos

Vorsten

10-01-2015 14:24:00

MUSCAT – Buitenlandse waarnemers maken zich in toenemende mate zorgen over de gezondheid van sultan Qaboos van Oman. De 74-jarige heerser verblijft al sinds juli in Duitsland en heeft sindsdien slechts één keer de bevolking van de Golfstaat toegesproken. Qaboos zag er toen duidelijk verzwakt uit.

De sultan ondergaat in Beieren medische behandeling. Van officiële zijde is nooit bekendgemaakt wat Qaboos mankeert. Een diplomaat in Muscat, de hoofdstad van Oman, heeft vorig jaar tegen het Franse persbureau AFP gezegd dat de sultan darmkanker heeft. In zijn videoboodschap in november zei de sultan te hopen dat de behandeling effectief zou zijn. Een datum voor zijn terugkeer maakte hij niet bekend.

De lange afwezigheid van Qaboos levert problemen op voor het landsbestuur, zo menen waarnemers, zeker in een tijd waarin de prijs van olie – de belangrijkste inkomstenbron – sterk daalt. De sinds 1970 regerende sultan is behalve staatshoofd ook premier, minister van Buitenlandse Zaken, Financiën, Defensie en Binnenlandse Zaken. Dat betekent dat er in Oman geen besluit wordt genomen zonder zijn instemming.

Er wordt gevreesd voor instabiliteit, temeer omdat Qaboos, anders dan de eveneens zieke koning Abdullah van buurland Saudi-Arabië, geen opvolger heeft aangewezen. Pas na een eventueel overlijden valt daarover een beslissing.

Meer Andere Huizen