Arrestaties bij aankomst koningspaar

Vorsten

09-11-2013 14:44:00

MOSKOU – Bij de aankomst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou zijn zaterdag twee demonstranten gearresteerd. De twee riepen om een onderzoek naar de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov, die begin dit jaar zelfmoord pleegde in een Nederlandse cel.

Het gaat om twee leden van de verboden revolutionaire Nationaal-Bolsjewistische Partij, meldden Russische media. Zij zouden ook een tomaat naar het koningspaar hebben gegooid en flyers hebben uitgedeeld met daarop de tekst: ,,Jullie hebben het bloed van Dolmatov aan jullie handen”. De tomaat bereikte het koningspaar niet.

Russische veiligheidsdiensten zouden de twee, een man en een vrouw met geweld hebben meegenomen.

Ander Rusland

Dolmatov was een Russische activist van de partij Ander Rusland. Hij vluchtte in juni 2012 naar Nederland, omdat hij bang was vervolgd te worden door justitie in Rusland. Hij was opgepakt tijdens een grote demonstratie tegen president Vladimir Poetin van Rusland.

Zijn asielverzoek werd aanvankelijk afgewezen, maar hij tekende beroep aan en mocht het besluit daarover in Nederland afwachten. De Immigratie- en Naturalisatiedienst verwerkte het verzoek niet. Dolmatov vreesde het land uit gezet te worden en pleegde daarom in april dit jaar zelfmoord in zijn cel in Rotterdam. De dood van de dissident bracht staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) aan het wankelen en zorgde voor een fel politiek debat.

Meer Vorstenhuizen