Beatrix bij prijsuitreiking kankeronderzoek

Vorsten

2014-10-31 17:33:00

AMSTERDAM – Het aantal Nederlanders dat kanker krijgt, zal de komende jaren groeien, zodat er in 2020 ongeveer 123.000 nieuwe kankerpatiënten zijn. Dat verwacht KWF Kankerbestrijding, dat vrijdag zijn 65-jarig bestaan vierde in het bijzijn van prinses Beatrix in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Prinses Beatrix is beschermvrouw van KWF Kankerbestrijding.

De stijging van het aantal mensen met kanker is vooral te wijten aan het steeds ouder worden van de bevolking. In 2013 werd bij ongeveer 101.500 Nederlanders kanker geconstateerd. Inmiddels overleeft 61 procent van de patiënten de eerste vijf jaar nadat de diagnose kanker is gesteld.

Een van de ontwikkelingen is de opmars van de immunotherapie om kanker te bestrijden. Bij immunotherapie wordt het afweersysteem van het lichaam gestimuleerd om kankercellen aan te vallen. Een van de experts op dit gebied is Ton Schumacher van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Hij krijgt dit jaar de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs (KWO), waarmee hij 2 miljoen euro krijgt voor verder onderzoek. Het fonds looft deze prijs ieder jaar uit aan ”een onderzoeker met een uitmuntend onderzoeksvoorstel op oncologisch gebied”.

Het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding werd in 1949 opgericht met het Nationaal Geschenk, omgerekend 1 miljoen euro, dat Wilhelmina een jaar eerder kreeg bij haar Gouden Regeringsjubileum. KWF Kankerbestrijding financiert sindsdien kankeronderzoek, geeft voorlichting en doet aan patiëntondersteuning.


Meer Vorstenhuizen