Beatrix opent paviljoen Nederland en WO I

Vorsten

2014-09-04 05:08:00

DOORN – Prinses Beatrix opent donderdagmiddag in Doorn het paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog op het terrein van museum Huis Doorn. Voor het paviljoen is de voormalige garage van de Duitse keizer Wilhelm II omgebouwd en uitgebreid. Het tentoonstellingsgebouw is vanaf donderdag ook de officiële Plaats van Herinnering WO I in Nederland.

In het gebouw is een tentoonstelling te zien over hoe het neutrale Nederland toch veel te maken kreeg met de Eerste Wereldoorlog. De expositie is onder andere ingericht met historische spullen van particulieren. Dit voorjaar hielden 20 Europese landen een inzamelingsactie om te voorkomen dat 100 jaar oud materiaal voorgoed zou verdwijnen. In Nederland, bij Huis Doorn, meldden zich ruim 200 mensen die nog artikelen uit het begin van de vorige eeuw hadden.

Keizer Wilhelm II vluchtte in 1918 naar Nederland. Hij woonde op kasteel Amerongen en in De Casteelsche Poort in Wageningen, voordat hij zich in 1920 in Doorn vestigde. De keizer leefde stil, maar voerde een luxueuze huishouding.


Meer Vorstenhuizen