‘Beatrix past goed bij The Elders’

Vorsten

31-01-2014 23:03:00

HILVERSUM – Prinses Beatrix en de koninklijke familie vertegenwoordigen “het beste van Nederland.” Dat zei de 90-jarige Israëlische president Shimon Peres vrijdagavond tijdens een speciale uitzending van de TV Show van Ivo Niehe die onder het motto ‘Thank you, Beatrix’ was gewijd aan de voormalige koningin.

Enkele wereldleiders, staatshoofden en gewezen staatshoofden bedankten en complimenteerden Beatrix in het programma voor haar 33 regeringsjaren. De Ierse oud-president Mary Robinson suggereerde dat prinses Beatrix goed zou passen bij The Elders, het groepje vooraanstaande voormalige wereldleiders die in 2007 zijn bijeengebracht door Nelson Mandela om zijn gedachtengoed te blijven uitdragen.

Robinson is zelf één van The Elders, waarvan prinses Mabel tot kort na het ski-ongeluk van prins Friso de uitvoerend directeur was. “Ze heeft heel veel te geven”, meende Robinson over Beatrix. “Nederland, Europa en de wereld hebben zo’n wijze ‘Elder’ als haar nodig.” De Deense koningin Margrethe, die Beatrix in 1954 voor het eerst ontmoette, bekende dat ze Nederland eigenlijk minder goed kende dat eigenlijk zou moeten.

Margrethe

“Ik ben er niet zo vaak geweest”, aldus de peettante van koning Willem-Alexander. Margrethe uitte haar waardering en respect voor haar ex-collega, die “geen gemakkelijk leven” heeft gehad. “Ze is een opmerkelijke vrouw”, zei de 73-jarige Deense vorstin, die zelf van geen aftreden wil weten.

De Duitse oud-bondspresident Richard von Weizäcker (93) roemde de bijdrage van Beatrix aan de verbetering van de betrekkingen tussen de Bondsrepubliek en Nederland, waaraan ook prins Claus het nodige heeft bijgedragen. Keizerin Farah Pahlavi (75), ook wel bekend onder haar meisjesnaam Farah Diba, herinnerde aan de trouwe vriendschap van Beatrix, ook in “moeilijke tijden”, zoals na de Iraanse revolutie in 1979.

Aan het woord kwamen ook voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan, de Turkse president Abdullah Gül, de IJslandse oud-president Vigdís Finnbogadóttir en Sonia Gandhi, president van de Congrespartij in India.

Meer Vorstenhuizen