België op weg naar nieuwe regering

Vorsten

22-07-2014 16:13:00

BRUSSEL – Bijna twee maanden na de verkiezingen lijkt België op weg naar een nieuwe regering met, voor de eerste keer, de Vlaams-nationalistische N-VA. Koning Filip gaf de Vlaamse christendemocraat Kris Peeters en de Franstalige liberaal Charles Michel dinsdag de opdracht samen een regering te vormen. Hij ontving ze in audiëntie op het Paleis in Brussel.

Deze ontwikkeling was mogelijk nadat eerder dinsdag de vorming van een Vlaamse regering in een stroomversnelling was gekomen. De Vlaamse liberalen mogen deelnemen aan dat kabinet in het gewest Vlaanderen. Daardoor zagen de Franstalige liberalen de drempel verlaagd om deel te nemen aan de nieuwe Belgische regering. Zij zijn namelijk de enige partij aan Franstalige kant die wil meedoen.

De nieuwe Belgische regering gaat in ieder geval uit vier partijen bestaan: de N-VA, de Vlaamse christendemocraten, de Vlaamse liberalen en dus de Franstalige liberale partij MR. De socialisten blijven buitenspel: een tweede kabinet-Di Rupo komt er naar alle waarschijnlijkheid niet.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord