Speeches Filip en William goed bekeken

Vorsten

05-08-2014 08:43:00

HILVERSUM – Gemiddeld 133.000 Nederlandse tv-kijkers keken en luisterden maandagochtend live naar de toespraken van koning Filip en prins William die in Luik de Eerste Wereldoorlog herdachten. Het live-verslag op Nederland 1 had een marktaandeel van bijna 15 procent, blijkt uit dinsdag gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

De kijkers hoorden de Belgische vorst de landen bedanken die 100 jaar geleden aan het begin van de Eerste Wereldoorlog aan Belgische zijde vochten. Filip blikte in zijn toespraak ook vooruit. “We moeten ons richten op de toekomst. Een vreedzaam Europa, een verenigd Europa, een democratisch Europa. Onze voorouders droomden ervan en wij hebben het. Laten we het koesteren.”

Prins William bedankte in zijn toespraak de Belgen voor hun verzet in de zomer van 1914. ”U bent heel moedig geweest en dan bedoel ik niet alleen de strijdkrachten, ook de burgers van België”, sprak de kleinzoon van koningin Elizabeth, die samen met zijn vrouw Catherine naar de herdenking was gekomen.

De reeks toespraken werd afgesloten met kanonschoten. Koning Filip legde daarna een bloemstuk met witte rozen voor een herdenkingsplaat en zag hoe duizenden ballonnen, in de kleuren van de uitgenodigde landen, het luchtruim kozen.


Meer België